Acuitatea vizuală

      Acuitatea vizuală reprezintă capacitatea ochiului de a deosebi două puncte luminoase diferite. Adică, înseamnă capacitatea senzorului vizual de a discrimina conturul, forma și dimensiunea obiectelor din spațiu.

       Evaluarea acuității vizuale se realizează prin metode diferite în funcție de vârsta subiectului, de gradul de pregătire și de colaborarea acestuia. Sunt numeroase tipuri de teste optotipe, care sunt dispozitive standardizate prezentând pe fond alb figuri/semne/cifre/litere/desene dispuse în rânduri.

          La copiii peste doi ani se utilizează optotipuri cu desene, testele Lea, E-urile lui Snellen sau inelele lui Landolt. Pentru adulți neșcolarizați sau surdo-muți se folosesc E-urile lui Snellen sau inelele lui Landolt, iar la adulți școlarizați se utilizează de obicei optotipuri cu litere sau cu numere.

        Acuitatea vizuală la distanță se determină în general la 5 metrii, dar sunt optotipuri care sunt reazlizate pentru 3 sau 6 metri. Pentru aproape, acuitatea vizuală se măsoară la 25, 30 sau 40 de cm, în funcție de optotipul pentru aproape.

        Scăderea acuității vizuale este influențată de mai mulți factori și poate indica existența unei patologii oculare sau unei patologii care afectează vederea. Astfel, scăderea acestuia poate afecta desfășurarea activității zilnice.

            Emetropia

        Emetropia din punct de vedere optic înseamnă ochi sănătoși cu vedere normală, adică imaginea se formează pe retină. Rezele de lumină care vin de la infinit (în oftalmologie infinitul înseamnă distanță mai mare de 5 metri) se focalizează pe retină. În cazul în care imaginea nu se formează pe retină, este vorba despre tulburarea de vedere, numit ametropie sau viciu de refracție.

            Ametropia

         Ametropia sau viciul de refracție înseamnă că imaginea nu se formează pe retină. Aceste vicii de refracție se pot corecta cu lentile aeriene (ochelari), cu lentile de contact sau prin chirurgie.

 

Miopia

           Miopia înseamnă că razele de lumină care vin de la infinit se focalizează în fața retinei, altfel spus vedere neclară/încețoșată la distanță și vedere clară la aproape. Poate să fie ereditară sau poate să apară pe parcursul vieții, dacă este prezent crește odată cu vârsta. Miopia se măsoară în dioptrii, ochiul este o lentilă convergentă, care are 60 de dioptrii (corneea 40 D și cristalinul 20 D).

            Sunt două forme de miopie:

 • Miopia axială: dacă ochiul este alungit antero-posterior, atunci imaginea se formează în fața retinei;

 • Miopia de refringență: dacă corneea sau cristalinul are o putere de refracția mai mare decât cea normală, atunci strâng razele de lumină astfel încât imaginea se formează în fața retinei.

Miopia are trei tipuri:

 • Miopie mică: până la 3 dioptrii;

 • Miopie medie: între 3 și 6 dioptrii;

 • Miopie mare: peste 6 dioptrii.

 

Hipermetropia

          Hipermetropia înseamnă că razele de lumină care vin de la infinit se focalizează în spatele rentinei. Hipermetropia este cel mai des întâlnită. Copiii se nasc cu hipermetropie de aproximativ 2 dioptrii și în caz normal o dată cu vârsta hipermetriopia scade progresiv până la emetropizare sau unenori devine miop sau rămâne hipermetrop.

            Sunt două forme de hipermetropie:

 • Hipermetropie axială: dacă ochiul este mai scurt antero-posterior;

 • Hipermetropie de refringență: dacă corneea sau cristalinul are o putere de refracție mai mică decât cea normală.

Hipermetropia are trei tipuri:

 • Hipermetropie mică: până la 3 dioptrii;

 • Hipermetropie medie: între 3 și 6 dioptrii;

 • Hipermetropie mare: peste 6 dioptrii.

 

Astigmatismul

            Prin astigmatism se înțelege că imaginea nu se focalizează într-un singur punct, ci în mai multe puncte. Simptomul principal este vederea neclară, atât la distanță cât și la aproape. Se corectează cu lentile cilindrice pe plus sau pe minus.

            Se deosebesc cinci forme de astigmatism:

 • Astigmatism simplu miopic: unu dintre cele două meridiane principale își are focarul înaintea retinei, iar celălaltul este pe retină;

 • Astigmatism simplu hipermetropic: unu dintre cele două meridiane principale își are focarul după retină, iar celălaltul este pe retină;

 • Astigmatism compus miopic: când ambele meridiane au focarul înaintea retinei;

 • Astigmatism compus hipermetropic: când ambele meridiane au focarul după retină;

 • Astigmatism mixt: când unul dintre cele două meridiane are focarul înaintea retinei, iar celălaltul înapoia retinei.

 

Ochiul

29 martie 2019
ochiul uman
Oftalmologie Brasov
 1. ro
 2. hu

info@opticcolor.ro               0771128757

Bulevardul Saturn, nr. 3

Optica medicala

 

2020 © Optic Color. CUI: 39777321, Reg.Com. J14/272/2018     Toate drepturile rezervate.                                                                                             Site web creat în programul pentru creare site-uri WebWave.

Sună-ne: +40 771 128 757 sau programează-te la o vizită online:

PROGRAMEAZĂ O VIZITĂ

Optic Color F
Oftalmologie
Numar de tel
Oftalmologie Brasov

B-dul SATURN, Nr. 3, Sc. A (în spatele stației de autobuz Gemenii)

Contact optic color

Politica de confidențialitate

Termene și condiții

Politica privind fișierele cookies

Consultații optometrice și oftalmologice

Adaptarea lentilelor de contact

Diagnosticarea și corectarea discromatopsiei

Ochelari pentru corectarea discromatopsiei

Reparații și montaj de ochelari

Blog

OPTICĂ MEDICALĂ BRAȘOV

 1. ro
 2. hu